Стягнення заборгованості – позиція сторін

Добрий вечір, сьогодні хочу закцентувати увагу на проблемних контрагентів і стягнення дебіторської заборгованості адже дебіторська заборгованість явище доволі таки розповсюджене.
В наш час, отримати належний юридичний захист від дебіторської заборгованості дуже важко, адже своєчасно встановити неліквідність контрагента – проблематично.

І так, у нас є дві сторони медалі з одного боку ви кредитор і шукаєте спосіб захисту від дебіторської заборгованості а з іншого – ви боржник, і з вас намагаються стягнути дебіторську заборгованість. У вас є контрагент, який відмовляється (або з якихось інших причин не оплачує по ваших рахунках).
Алгоритм дій наступний:

1. Ви маєте проблемного контрагента. В разі наявності дебіторської заборгованості направте претензію – вашому боржнику, дана претензія повинна бути розписана дуже детально, адже це запорука ваших майбутніх перемог в судовому або медіативному порядку.
Що ж, претензію склали, тепер потрібно її відправити. Відправка повинна бути “цінним листом” з “описом” і з “повідомленням про отримання”. У разі, якщо ваш боржник не повертає гроші в добровільному порядку, готуйтеся до суду.

У позовній заяві необхідно правильно розписати всю передісторію ваших договірних відносин з боржником, надати розрахунок заборгованості і прямо в тексті позовної заяви розраховувати пеню, річні тощо…

До позовної заяви в господарському процесі необхідно докласти витяг з держ реєстру підприємств, копію статуту (якщо є), якщо немає, протокол в якому вказано, про те, що дієте на підставі модельного статуту. Також, не забуваємо про копії договорів, претензій і по можливості – акт звірки та / або рахунки, які ви відправляли боржнику і акти виконаних робіт.

Перш ніж направляти його до суду, не поспішайте, адже Вам необхідно відправити копії позовних заяв боржнику (боржникам – якщо у вас їх декілька), та третім особам (якщо такі наявні) відправка здійснюється тим самим способом як і відправка претензій.

Після цього, надрукуйте аркуш (формату А4), на якому вкажіть “Докази направлення позовної заяви сторонам” і на цей лист прикладайте (копії або оригінали) чека і опису.

Необхідно також звернути Вашу увагу, що всі копії засвідчуються в наступному порядку: “Згідно з орігіналом, дата, посада, Прізвище, ініціали, підпис”.

Відповідно до ст.6 ГПК України, підприємства та організації, що порушили майнові права і законні інтереси інших підприємств та організацій, зобов’язані поновити їх, не чекаючи претензії.

Підприємства та організації права і законні інтереси яких порушені, з метою безпосереднього врегулювання спору з порушником цих прав та інтересів звертаються до нього з письмовою претензією.

Розгляд претензії про врегулювання дебіторської заборгованості розглядається боржником у встановлені ст.7 ГПК України строки, претензія розглядається в десятиденний строк з моменту її отримання.

Підприємства та організації, що отримали претензію, зобов’язані задовольнити обгрунтовані вимоги заявника.

2.Якщо ви – боржник, для вас дебіторська заборгованість вже є проблемою, але не настільки проблемно її існування як вам здається.

Перш за все – бути боржником це не приємно, а вже тим більше в господарському процесі.

Для того, щоб максимально убезпечити себе, перш за все рекомендую домовиться з вашим кредитором, якщо не знайшли рішення шляхом переговорів, при подачі на вас позову в суд, не лінуйтеся і подайте зустрічний позов, в якому просите визнати договір недійсним, це затягне і ускладнить процес стягнення дебіторської заборгованості з вас, викладіть вашу позицію максимально коректно та доступно.

Вам також необхідно пам’ятати, що будь-яка дебіторська заборгованість повинна бути обґрунтованою, адже не вся дебіторська заборгованість буває такою, в наслідок чого, суди часто відмовляють у задоволенні позовів.

Відповідно, з вашого боку має бути профі, щоб довести недійсність угоди, але це буває рідко. Не варто панікувати, якщо відносного вашого підприємства отримали наказ про стягнення, це ще не вирок, адже є ще одна чарівна стадія, як примусове стягнення.

Про це ми поговоримо з вами трохи пізніше.

Користуйтеся і звертайтесь за консультацією. Консультації у нас безкоштовні.

Можете з нами зв‘язатись: +38 (066) 004-38-25 або написати на електронну пошту: office@attorneys.org.ua

З повагою, Адвокат Племянніков Богдан Дементійович