Перегляд адміністративних справ за нововиявленими обставинами

В наші дні все більш актуальним в Україні стає питання щодо перегляду справ про ДТП і по адміністративній відповідальності.

Дана стаття викладає короткий мануал щодо перегляду адміністративних справ за нововиявленими обставинами.
Наш випадок в деякому плані досить таки поширений, адже практично кожен другий водій зіштовується з подібними проблемами а питання перегляду його справи іноді стає більш рішучим.
І так, уявіть собі випадок, коли сталося ДТП і ви опинилися винним за обставинами, є постраждалі, і за фактом відкривають кримінальну справу, місцевий суд виносить постанову, згідно якого провадження в адміністративній справі закривають у зв’язку з недоліками які є в протоколі про адміністративне правопорушення .

Начебто ситуація досить таки всім знайома, чи не так? Ви напевно замислюєтеся, причому тут перегляд справ за нововиявленими обставинами? І так, продовжимо ..

Потерпіла в ДТП сторона подає апеляційну скаргу і в результаті її розгляду вас визнають винним у ДТП.
Звісно, слідство не дрімає, та й адвокат потерпілих теж.. вас викликають на допит, ви хвилюєтесь так само як і інші люди, які були очевидцями.

Так складається, що в ході справи встановлюються обставини, які на момент розгляду справи в суді не були відомі в принципі, але ось дилема, по КУпАП не передбачено перегляд справ за нововиявленими обставинами і виходить так, що з урахуванням тих обставин які вам стали відомі, рішення суду в повному обсязі “кришиться” і ви маєте дуже великий шанс отримати позитивне для себе рішення.

Як вчинити, коли є нововиявлені обставини, але немає механізму про них заявити і при цьому використовувати в свою користь?

Звісно, наша практика багато своїм досвідом і ми маємо відповідний алгоритм дій. Відповідно до практики ЄСПЛ, провадження у справах про адміністративні правопорушення прирівнюються до кримінальних в розумінні Конвенції, (рішення ЄСПЛ у справі “Швидка проти України”, від 30.10.2014 р).

Оскільки провадження у справах про адміністративне правопорушення прирівнюються до кримінальних (в розумінні Конвенції), до них відповідно й повинні застосовуватися норми КПК України. А ось вони передбачають перегляд рішень за нововиявленими обставинами і власне мають перелік подібних обставин.

Так, у відповідності зі ст.459 КПК України, судові рішення які вступили в силу, можуть бути переглянуті у зв’язку з нововиявленими обставинами. Такими є: інші обставини, які не були відомі суду на момент судового розгляду справи при винесенні судового рішення і які самі по собі або разом з раніше визначеними обставинами які підтверджують неправильність рішення чи ухвали, що подлягает перегляду.

Таким чином, положеннями ст.460 КПК України визначено, що учасники судового провадження мають право подати заяву про перегляд за нововиявленими обставинами судового рішення суду будь-якої інстанції, яке набрало законної сили.

Згідно положення ст.467 КПК України визначено, що суд має право скасувати рішення або ухвалу і прийняти нове рішення або винести нове рішення або ухвалу, або постановити ухвалу або залишити заяву про перегляд судового рішення за нововиявленими обставинами без задоволення.

При ухваленні нового рішення, суд використовує повноваження суду відповідної інстанції. Судове рішення надалі кримінального провадження за нововиявленими обставинами може бути оскаржено в порядку, який передбачений КПК України.

Після вступу в силу нового рішення, всі попередні судові рішення в даномій справі втрачають законну силу.
Таким чином, для того, щоб почати процес перегляду вашої справи за нововиявленими обставинами, вам необхідно навести вдосталь підстав, а краще, щоб це були або документи або речові докази (такі як відео, фото або інші інші..).

Відповідно, строки на подання такої заяви про перегляд рішення за нововиявленими обставинами, передбачається ст.461 КПК України, і встановлюються в три місяці, з моменту, коли вам стало ізвествно про такі обставини.

Якщо у вашому випадку з’явився новий свідок, тоді необхідно відсилатись на ст.272 КУпАП, і розписати відповідні обставини в своїй заяві, допитати свідка в судовому порядку.

Якщо ж у вас нові дані (речові докази), вам необхідно обов’язково відсилатись на ст.251 КУпАП, і надати копії та \ або оригінали в суді.

Необхідно відзначити, що з доказами може бути проблема. Суд не будь-який документ і \ або матеріал, фото, відео може прийняти в якості доказів і \ або підстав для допуску вашої справи на перегляд.

Для цього потрібно чітко і аргументовано розписати все в заяві. Тільки в такому випадку вас допустять до перегляду.

Давайте підсумуємо. У нашому випадку, надано механізм перегляду справи по КУпАП, на підставі його прирівнювання до кримінального, в розумінні Конвенції, і відповідно до рішення ЄСПЛ, від 2014 року.

Будемо раді допомогти у аналогічних випадках. А краще всього, дотримуйтесь правил дорожнього руху і ніколи, ніколи не потрапляйте до ДТП.

Користуйтеся і звертайтесь за консультацією. Консультації у нас безкоштовні.

Можете з нами зв‘язатись: +38 (066) 004-38-25 або написати на електронну пошту: office@attorneys.org.ua

З повагою, Адвокат Племянніков Богдан Дементійович