Вимога виконавця! Чи буде відповідальність?


Доброго дня, любі читачі, клієнти та опоненти. Все більше та більше питань надходить стосовно відповідальності особи за невиконання вимоги державного та/чи приватного виконавця. Яка вона ця відповідальність? Чи вона настає? Ми спробуємо коротко та лаконічно викласти вам всі тонкощі саме в цій статті.

Загалом, всі питання, які пов’язані з примусовим виконанням рішення суду, регулюються Законом України “Про виконавче провадження” та Інстрацією з організації примусового виконання рішення.

Перш за все, права та обов’язки сторін виконавчого провадження чітко визначені положеннями статті 19 вищезазначеного Закону.

У відповідності до ч.5, ст.19 Закону, боржник зобов’язаний утримуватися від вчинення дій, що унеможливлюють чи ускладнюють виконання рішення. В даній статті також визначено ряд обов’язків, які виконавець вправі вимагати від боржника а боржник в свою чергу зобов’язаний їх виконати.

У відповідності о п.9, ч.1 Інструкції, Вимога виконавця є письмовим документом, який складається у випадках, передбачених Законом, та є обов’язковою для виконання органами, установами, організаціями, посадовими особами і фізичними особами щодо надання виконавцю документів або їх копій, необхідних для здійснення його повноважень, вчинення інших дій, необхідних для виконання рішення. Вимога підписується виконавцем та надсилається поштою чи іншими засобами зв’язку або вручається виконавцем особі, яка зобов’язана вчинити дії.

У відповідності до положень ч.4, ст. 18 Закону, вимоги виконавця щодо виконання рішень є обов’язковими на всій території України. Невиконання законних вимог виконавця тягне за собою відповідальність, передбачену законом.

У відповідності до ч.2, ст.63 Закону, у разі невиконання без поважних причин боржником рішення виконавець виносить постанову про накладення на боржника штрафу, в якій також зазначаються вимога виконати рішення протягом 10 робочих днів (за рішенням, що підлягає негайному виконанню, – протягом трьох робочих днів) та попередження про кримінальну відповідальність (притримайте цей момент у себе в голові).

Адміністративна відповідальність за невиконання вимоги виконавця визначена ст.188-13 КУпАП та складає від 50 до 100 неоподаткованих мінімумів громадян (тобто, від 850 до 1700 грн).

Чітко прописаної відповідальності за злісне ухилення від виконання вимоги виконавця в Кримінальному кодексі України – відсутнє, однак при цьому не чітко прописана кримінальна відповідальність за супротив діям виконавця під час виконання ним своїх службових обов’язків (ч.2, ст.342 КК України). Нажаль, чи нащастя, ряд коментарів до Кримінального кодексу чітко і не визначає питання супротиву, не прописують, що саме є супротивом, а всього навсього узагальнюють поняття, намагаючись компенсувати його розмитістю недоліки діючого законодавства України.

В частині питання по аліментах, його необхідно розглядати окремо, оскільки навідміну від даної ситуації, питання виконання рішення по аліментах має свої спецефічні особливості.

Підсумовуючи, хочу звернути увагу, що краще за все, не бути учасником виконавчого провадження, але якщо вже так склалось, то дійте у відповідності до Закону і тоді все буде добре.

Якщо необхідна наша допомоги, ви можете звернутись до нас. Ми будемо раді допомогти вирішити ваше питання.

Користуйтеся і звертайтесь за консультацією. Консультації у нас безкоштовні.

Можете з нами зв‘язатись: +38 (066) 004-38-25 або написати на електронну пошту: office@attorneys.org.ua

З повагою, Адвокат Племянніков Богдан Дементійович