Вам надійшла судова повістка? Не знаєте, що робити?

В наші неспокійні часи все більше громадян зіштовхуються з судовими провадженнями. Якщо ви потрапили в таку ситуацію, перш за все не панікуйте та не хвилюйтесь, хвилювання не допоможуть вирішити проблему, зберіться з думками, зберіть всі наявні документи по даній справі та починайте її вирішувати. Якщо ви не можете її самостійно вирішити, зверність до Адвоката. Якщо на приватного адвоката у вас немає коштів, ви маєте право вимагати адвоката від держави.

Для отримання ябезоплатної правової допомоги, вам слід звернутись до Центру безоплатної вторинної правової допомоги. Центр, має в свойому підпорядкуванні чималий штат адвокатів, які вам можуть безкоштовно допомогти.

Не забувайте, що ви перш за все не боржник, ви сторона по справі, і як будь-яка сторона ви має ряд процесуальних прав та обов’язків, які випливають з процесуального законодавства України.

Як дізнатись, ким саме ви залучені до справи? Відповідач? Третя особа? Чи може свідок? Все просто. Перш за все ви отримаєте повістку про виклик з копією ухвали (якщо ви сторона у справі) або просто повістку про виклик (якщо ви свідок). В самій повістці зазначається ваш процесуальний статус, в якому вас викликають до суду (див. приклад нижче). Також, в повістці буде зазначено дату, час та місце проведення судового засідання, контактний номер телефону суду в якому буде розглядатись справа.

Это изображение имеет пустой атрибут alt; его имя файла - IMG_20181223_213614-886x1024.jpg
*Приклад судової повістки (головне і важливе для даної статті виділено червоним)

Не слід ігнорувати повістку (якщо ви її вже отримали), так само як не варто затягувати із візитом до адвоката, оскільки це потрібно зробити завчасно, до початку розгляду справи “по суті”, оскільки адвокату потрібен час для ознайомлення з матеріалами справи, вчасно та ретельно підготувати правову позицію для вашого захисту.

Перш за все, і саме це в ваших інтересах надати адвокату максимально достовірну інформацію щодо ситуації, що склалась і привела вас до суду та надати всі необхідні (всі наявні по такій справі документи).

Саме засідання проходить дуже тривожливо для вас, і кожна особу по різному поводиться в засіданні. Але вам варто пам’ятати, щоб не сплачувати великі штрафи за “неповагу суду”, які можуть перевищувати 17 тис. грн., не підвищуйте тон на учасників процесу, а також на суддю, секретаря, розпорядника судового засідання. Не проявляйте неповагу (не ігноруйте) законні вимоги суду, такі як: “поводьтесь стримано”, “не підвищуйте тон..” і тому подібні.

Пам’ятайте, агресія в судовому засіданні – не інструмент, за допомогою агресії ви не доведете свою позицію, ви тільки можете схилити “чашу правосуддя” на користь вашого опонента. Для того, щоб довести ті чи інші обставини, відстояти свою позицію, потрібно вдатися до більш істотної форми доведення, така як “надання доказів”, “свідчення очевидців” і багато інших.

Для такого випадку, якщо ви все таки спромоглись на самостійний захист своїх прав та інтересів, то вам слід знати хочаб “основи” своїх процесуальних прав і обов’язків. Для цього, ми з вами звернемось до Цивільного процесуального кодексу України (хоча існують і інші, але через розповсюдженість цивільних справ, зупинемось саме на цьому).

Права та обов’язки регулюються ст.43 ЦПК України. Ви маєте право надавати і збирати докази, у випадку необхідності подавати клопотання про їх витребовування. Ви маєте право всебічного розгляду справи, більш детально та ретельно знайомитись із доказами та документами які подано опонентами. Якщо ви не впевнені в собі, краще клопотайте до суду про відкладення розгляду справи і зазначе у зв’язку із чим вам потрібен час. Не кваптесь, дослідіть все ретельно, адже швидкість – запорука поразки.

Якщо ви неможете зрозуміти суть поданих пояснень/матеріалів, краще зверність до адвоакта (якщо ви до сих пір цього не зробили), оскільки можливо саме цей документ чи той абзац може зіграти ключову роль у вашій справі. Пам’ятайте про своє право на безоплатну правову допомогу і клопотайте до суду (якщо не можете найняти приватного адвоката) про надання безоплатної правової допомоги (ч.1, ч.3, ст.15 ЦПК України).

Наше законодавство дуже підступне, в наш час дуже багато “змінних”, які тяжко врахувати звичайній особі. Якщо вас застали зненацька, і ви всетаки потрапили до судової колотнечі, краще зверніться до адвоката.

Користуйтеся і звертайтесь за консультацією. Консультації у нас безкоштовні.

Можете з нами зв‘язатись: +38 (066) 004-38-25 або написати на електронну пошту: office@attorneys.org.ua

З повагою, Адвокат Племянніков Богдан Дементійович