Як змусити поліцію розпочати досудове розслідування?


Все більше наших підписників та клієнтів звертаються до нас із питаннями, як розпочати досудове розслідування, коли поліція не реагує? Для початку слід розуміти ситуацію перш ніж ініціювати досудове розслідування, бо можливо ж у вас відсутній склад злочину, так само як і його подія.

Припустимо, ви стали жертвою шахрая, ви оплатили вартість певних послуг, але послуги вам так і не надали. Певна особа чи організація вам відмовляється повертати і взагалі припинили виходити з вами на контакт. На обличчя факт шахрайства.

Дане діяння кваліфікується за ч.1, ст.190 КК України. Тобто, заволодіння чужим майном або придбання права на майно шляхом обману чи зловживання довірою (шахрайством). Відповідно до даної частини, покарання за подібне діяння від штрафу в розмірі (до 850 грн) і до трьох років позбавлення волі. Також, передбачено покарання у вигляді громадських і виправних робіт.

Ви не розумієте, що вам робити, як вчинити, куди бігти, головне не панікуйте. І так, першим вашим кроком має бути збір всіх документів, які у вас є на руках і мають відношення до вашої проблеми. Попередньо підготуйте копії документів і завірте їх: “Згідно з орігіналом (підпис) Прізвище, ініціали, дата Засвідчення

Коли пакет документів у вас готовий, необхідно написати заяву. У заяві опишіть обов’язково та як омога детальніше вашу ситуацію, яка склалася, обов’язково вкажіть на того, хто здійснив по відношенню до вас подібні дії. Заява пишеться на адресу відділу поліції, за місцем скоєння злочину. У самій заяві (в кінці), обов’язково пропишіть: “Враховуючи вищевикладене та керуючий ч.1, ст.214 КПК України, прошу:” і в прохальній частині обов’язково потрібно вказати: “1.Прійняті заяву про Вчинення кримінальне правопорушення до розгляду; 2 .Невідкладно але у будь-якому випадку не пізніше 24 годин з моменту надходження даної заяви, внести Відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками ч.1, ст.190 КК України та розпочати досудове розслідування злочини; 3.Видати наручно витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань; 4. Все листування здійснювати за адресою: (вкажіть адресу вашого фактичного місця проживання)

Заяву пишете в двох примірниках, один здаєте в відділ поліції (з копіями документів), а другий залишаєте для себе, на ньому обов’язково повинна бути відмітка про отримання (якщо здаєте через канцелярію).

До заяви обов’язково прикладаєте копії документів, які раніше підготували.

Раджу, заяву подавати через канцелярію, щоб у вас була відмітка про його отриманні (є і альтернативні варіанти, але як показує практика, подача через канцелярію більш надійна).

Ну ось, ви подали заяву, проммайнули 24 години, але вас у відділку поліції “відсилають” під приводом, що у них є 30 днів для розгляду вашої заяви…

Це не правда. Згідно ч.1, ст.214 КПК України, слідчий, прокурор невідкладно але не пізніше 24 годин з моменту подачі заяви про скоєний кримінальному правопорушенні зобов’язаний внести відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, почати досудове розслідування і не пізніше 24 годин з моменту внесення таких відомостей до реєстру, видати витяг з реєстру. Пам’ятайте про це, це ваше право. І терміни встановлені в 24 години, не 30 днів !!

Що ж робити? Минуло 24 години, але кримінальну справу не порушено. Все просто. Пишемо скаргу в той суд (слідчому судді), в районі якого знаходиться відділ поліції, в який ви подали заяву, приклад: заява була подана в Оболонський відділ поліції, відповідно, скарга буде адресована Слідчому судді Оболонського районного суду.

Скарга пишеться Слідчому судді відповідного районного суду, в районі якого знаходиться відділ поліції, в який було подано заяву. У самій скарзі не потрібно багато розписувати і пояснювати слідчому судді ситуацію, яка привела вас до відділу поліції, тут все набагато простіше, ви вказуєте інформацію про заяву з яким звернулися, коли звернулися, до кого звернулися і звісно вказуєте, що по закінченню 24 годин досудове розслідування не було розпочато.

Обов’язково! Вказуйте в скарзі свій контактний номер телефону, електронна адреса (e-mail), актуальну адресу для кореспонденції (для того, якщо раптом суд відправить ухвалу поштою, щоб ви могли її отримати!

Обов’язково при написанні скарги, відсилатись на те, що відповідно до ч.1, ст.214 КПК України (про яку ми писали вище), кримінальну справу повинно бути відкрито протягом (але не пізніше) 24 годин з моменту подачі заяви. Дуже важливо! Строк на подання скарги, небезкінечний, згідно ст.304 КПК України, у вас є 10 (десять) днів, на подання скарги. Цей термін починає обчислюватися з моменту закінчення 24 годин на розгляд вашої заяви (тобто, з моменту, коли слідчий або прокурор зобов’язаний здійснити відповідні дії).

У скарзі необхідно також послатися на ч.2, ст.307 КПК України, і просити суд: “зобов’язати (вказуєте відділ поліції в який подавалася заява) або уповноважених на те працівників внести відомості про винене кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань, за ознаками ч.1, ст.190 КК України (або ж іншої статті, в залежності від вашої ситуації)”

За результатом розгляду, слідчий суддя виносить ухвалу (ухвалу), яким задовольняє вашу скаргу (якщо все зроблено правильно), оскільки дуже рідко правоохоронці вносять інформацію добровільно протягом 24 годин. Приклад ухвали нижче.

*Приклад ухвали слідчого судді
*Приклад ухвали слідчого судді

Звичайно, не все складається ідеально, як в ситуації, яку ми вам описали, кожен випадок по своєму унікальний, і потрібно розуміти підслідність того чи іншого злочину, адже тільки відділом поліції не обмежені наші органи слідства.

Краще зверніться до адвоката, який правильно складе заяву, напише скаргу, це заощадить вам нерви і години страждань як в складанні документів так і в відвіданні різних структур.

Можете з нами зв‘язатись: +38 (066) 004-38-25 або написати на електронну пошту: office@attorneys.org.ua

З повагою, Адвокат Племянніков Богдан Дементійович