Повернуто 390 000 грн. застави

В грудні 2022 року, до Адвоката Племяннікова Б.Д. звернулась громадянка України – О., з питанням захисту прав її брата та повернення застави, яку з її слів, слідчий та прокурор в кримінальному провадженні намагались незаконно стягнути в дохід держави, ініціювавши зфальшований судовий процес.

В кінці грудні 2022 року, Адвокат Племянніков Б.Д. подав до Дарницького районного суду міста Києва клопотання про повернення застави.

Слідчий суддя, дослідивши матеріали заявленого клопотання, заслухавши пояснення сторони захисту, дійшов висновку про задоволення клопотання з наступних причин.

Обґрунтовуючи клопотання, адвокат зазначає, що покладені на підозрюваного ухвалою слідчого судді від 02.10.2022 року обов’язки припинили свою дію у зв’язку з завершенням строку на який їх було покладено. Оскільки дію обов’язків у встановленому законом порядку продовжено не було, зазначає адвокат, запобіжний захід у виді застави припинив свою дію, а тому подальше знаходження грошових коштів на депозитному рахунку є безпідставним, з урахуванням відсутності підстав для їх звернення в дохід держави.

Прокурор у судовому засіданні заперечував проти задоволення клопотання, посилаючись на безстроковий характер запобіжного заходу у виді застави, а також знаходження у провадженні Дарницького районного суду м. Києва клопотання прокурора про звернення застави, внесеної О. в інтересах К, у дохід держави.

Застосований до К. запобіжний захід – застава та покладені обов’язки, не продовжувався, не змінювався та не обирався новий запобіжний захід після 28.11.2022 року.

Відповідно до п. 18 ч. 1 ст. 3 КПК України до повноважень слідчого судді належить здійснення судового контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальному провадженні.

Відповідно до положень ст. 203 КПК України, ухвала про застосування запобіжного заходу припиняє свою дію після закінчення строку дії ухвали про обрання запобіжного заходу.

Відповідно до ч. 1 ст. 182 КПК України, застава полягає у внесенні коштів у грошовій одиниці України на спеціальний рахунок, визначений в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, з метою забезпечення виконання підозрюваним, обвинуваченим покладених на нього обов`язків, під умовою звернення внесених коштів у доход держави в разі невиконання цих обов`язків. Можливість застосування застави щодо особи, стосовно якої застосовано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, може бути визначена в ухвалі слідчого судді, суду у випадках, передбачених частинами третьою або четвертою статті 183 цього Кодексу.

Ч. 11 ст. 182 КПК України передбачено, що застава, що не була звернена в дохід держави, повертається підозрюваному, обвинуваченому, заставодавцю після припинення дії цього запобіжного заходу.

А тому, суд ухвалив рішення про повернення громадянину О. застави, венсеної в інтересах підозрювагого К. у розмірі 390 000 грн.

Завжди захищайте Ваші права, окрім Вас і Вашого адвоката ніхто не буде захищати Ваші права.

Користуйтеся і звертайтесь за консультацією. Консультації у нас безкоштовні.

Можете з нами зв‘язатись: +38 (066) 004-38-25 або написати на електронну пошту: office@attorneys.org.ua

З повагою, Адвокат Племянніков Богдан Дементійович